Bachova cvetna terapija

Bachova cvetna terapija

Angleški zdravnik dr. Edward Bach je v tridesetih letih 20. stoletja razvil cvetno terapijo – metodo zdravljenja, ki je podobna homeopatiji.

Bachovo cvetno zdravljenje je popolnoma naravna metoda, ki jo lahko uporablja prav vsak. Ker se v esencah skriva duhovno bistvo rastline in ne njena kemična sestava, jih lahko jemljemo v kombinaciji z ostalimi zdravili.

 

Bachove kapljice

• delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi.
• delujejo na naše čustveno stanje in ga pomagajo harmonizirati.
• nimajo stranskih učinkov in so zelo preprosti za uporabo.
• osredotočajo se na zdravljenje resničnih vzrokov naših težav in bolezni, ne zgolj na simptome.
• uporabljajo jih lahko tudi otroci, nosečnice, starejši ljudje, živali.
• zelo primerne so za pomoč v krizah in težkih življenjskih situacijah.
• ne nadomeščajo klasične medicinske pomoči, lahko pa jo spremljajo.

 

Bachovih cvetnih esenc je 38. Od tega je 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica. Najbolj znano in razširjeno Bachovo zdravilo pa je REŠILNO ZDRAVILO, ki je kombinacija 5 esenc in se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti, pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih.

Vse kar doživljamo na telesni ravni je samo odraz notranjega ravnovesja ali neravnovesja in moramo zato, če želimo resnično ozdraveti, pozabiti na zunanje simptome ter zdraviti notranje neravnovesje med telesom in duhom, ki je pravi vzrok različnim duševnim in telesnim težavam.

Kombinacija cvetnih esenc se določi na podlagi posameznika in njegovega počutja v tem trenutku.

Kdo je bil Edward Bach?

Edward Bach (1886-1936), angleški zdravnik, je želel najti zdravilo, ki bi pomagalo odpraviti temeljni vzrok bolezni, ne pa samo lajšalo simptome. Pravi vzrok bolezni je videl v negativnih duhovnih in čustvenih stanjih, kot so sovraštvo, jeza, ljubosumnost, strah, obup, malodušje… Intuitivno je našel rastline, ki ta negativna stanja pomagajo odpraviti in jih spremeniti v pozitivna, kot so samozaupanje, ljubezen, sočutje, veselje, mir…
Navdih za pridobivanje esenc je dobil ob opazovanju rosnih kapljic na cvetovih rastlin, potem pa je razvil lastno metodo pridobivanja esenc: sončno metodo. Do esence cveta je prišel, ne da bi poškodoval ali uničil rastlinsko bitje. Cvetove, v katerih je skoncentrirana esenca rastline, je utrgal v brezoblačnem, sončnem vremenu, v stanju njihove polne zrelosti, tik preden bi se osuli. Položil jih je v studenčnico, da je esenca oz. duša rastline lahko prešla vanjo, podobno, kot so to počeli Indijanci. Sončno metodo je uporabljal za cvetove, ki cvetijo kasno spomladi in poleti, ko sonce doseže svojo polno moč.
Njegova senzibilnost je postala tako močna, da je samo položil na jezik cvetni listič kake rastline in že občutil njen učinek na telo in dušo. Odkril je nadaljnjo metodo za pridobivanje esenc: kuhalno metodo, ki jo je uporabljal za cvetove dreves, grmov in grmičevja, ki cvetijo zelo zgodaj, ko sonce še ne doseže svoje polne moči.