Z meditacijo nad stresom

Z meditacijo nad stresom

Mnogi menijo, da se za vzpostavitev notranjega miru oziroma za boj proti stresu ni potrebno posebej ukvarjati z nečim takim, kot je meditacija. Celo prepričani so, da je za sprostitev dovolj sprehod v naravi, ukvarjanje s kakšnim sproščujočim hobijem, športno aktivnostjo ali čim podobnim. Hkrati pa se po drugi strani pojavlja tudi vse več resnih znanstvenih in tudi medicinskih raziskav, ki pričajo o dokazljivo koristnih učinkih meditacije.
Dobre lastnosti meditacije so dobro znane, boljša koncentracija, boljše razpoloženje, jasnejši pogled na svet in zmanjšanje obsesivneg razmišljanja. Učinki so tudi fizične narave, saj izboljša tudi imunski sistem, fizična pripravljenost pa je večja, saj je z jasnimi mislimi vsako delo lažje opraviti.

Kako naj se lotim meditacije?
Pomembno je predvsem, da ne obupate, začetek morda ne bo tako enostaven, a umska vadba je kot telesna – bolj vadite, bolj spretni postajate,  pozitivne lastnosti pa so ravno tako očitne. Ne obremenjujte se, če mislite da meditacije niste izvedli dobro, važno je da ste meditirali! Dovolj je že da, si vsak dan za meditacijo vzamete vsaj 5 dragocenih minut. Za začetek si lahko pomagate z vodenimi meditacijami, ki jih lahko dobite tudi na internetu.